Begrippen

Ovulatie-inductie = Behandeling met hormonen om de cyclus te reguleren en een eisprong op te wekken.

IUI = intra uteriene inseminatie. Als zaad niet optimaal is, kunnen de beste zaadcellen in de baarmoederholte worden ingebracht. Om de kans op een zwangerschap te vergroten, worden er twee of drie eicellen tot rijping gebracht met hormonen (pillen of injecties).

IVF = in vitro fertilisatie. De vrouw injecteert hormonen om meerdere eicellen tot rijping te brengen. Die worden via een punctie ‘opgezogen’ en in het lab samengebracht met de beste zaadcellen. De zaadcellen moeten op eigen kracht de eicel bevruchten. Er wordt in principe één embryo teruggeplaatst. Overige embryo’s worden zo mogelijk ingevroren (cryo’s).

ICSI = intra cytoplasmatische sperma injectie. Specifieke vorm van IVF. Als er te weinig goede zaadcellen zijn of als er bij IVF geen bevruchting plaatsvindt, kan er één zaadcel in een eicel worden geïnjecteerd. Er wordt in principe één embryo teruggeplaatst. Overige embryo’s worden zo mogelijk ingevroren (cryo’s).

TESE = Een TESE (Testiculaire Sperma Extractie) kan worden uitgevoerd als er geen zaadcellen in het sperma worden gevonden, terwijl er geen verstoppingen in de zaadleiders zijn gevonden. Via TESE wordt geprobeerd zaadcellen uit de zaadbal (de testes) te verkrijgen.

Fertiliteitscentrum = Kliniek die gespecialiseerd is in vruchtbaarheidsbehandelingen.

PCOS = polycysteus-ovariumsyndroom. Normaal ontwikkelen zich in de eerste helft van de menstruatiecyclus enkele follikels (eiblaasjes, waarin de eicellen groeien) in de eierstokken, waarvan er meestal maar één verder groeit en tot ovulatie (eisprong) komt. Bij vrouwen die aan PCOS lijden worden in de eierstok meerdere kleine follikels gevormd, die moeilijk tot groei en ovulatie komen. De onderontwikkelde vochtblaasjes die zo ontstaan, worden cysten genoemd.

Endometriose = Tijdens elke menstruatie laat het baarmoederslijmvlies los en komt het met wat bloed naar buiten. Vaak loopt er via de eileiders ook wat baarmoederslijmvlies terug in de buikholte. Je eigen lichaam ruimt dit verdwaalde slijmvlies zelf op. Maar bij vrouwen met endometriose blijft het achter en hecht het zich aan buikvlies, darmen, blaas, urineleider, baarmoeder, eierstokken of eileiders. Die verdwaalde stukjes baarmoederslijmvlies doen buiten de baarmoeder precies hetzelfde als in de baarmoeder. Iedere maand groeien ze onder invloed van hormonen, breken af en gaan bloeden. Het omliggende weefsel raakt hierdoor geïrriteerd en gaat ontsteken. Als gevolg van endometriose kunnen verklevingen ontstaan.

Punctie = Rijpe eicellen worden met behulp van een punctie uit de eierstokken gehaald. Tijdens de punctie prikt de gynaecoloog met een dunne holle naald alle follikels (eiblaasje, waarin de eicellen groeien) aan.

Overstimulatie = Bij patiënten die hormoonpreparaten hebben gehad die de eicelrijping bevorderen is het mogelijk dat de eierstokken dermate opgezet zijn dat zich overstimulatie ontwikkelt. Hierdoor komt er vocht in de buikholte. Ook wordt het bloed dikker, waardoor doorbloedingsstoornissen van bepaalde organen kunnen ontstaan.

Cyste = Een met vocht gevulde holte in de eierstok of in de baarmoeder.

Cryo, cryoterugplaatsing = ingevroren embryo’s die over zijn van een IVF- of ICSI-behandeling, deze kunnen nadat ze succesvol zijn ontdooid in de baarmoeder worden geplaatst. 

Geluk kun je delen!

pagina delen: Twitter Facebook Whatsapp

Moeders voor Moeders @MoedersVMoeders

Aanmelden voor deelname aan Moeders voor Moeders is gewoon mogelijk. Het intakegesprek met de informatrice wordt t… https://t.co/cKsY3s8JwD

Moeders voor Moeders @MoedersVMoeders

Moeders voor Moeders zoekt een enthousiaste informatrice woonachtig in Helmond of omgeving. Ben of ken jij de juist… https://t.co/YYWJb1luA1